Waarom ik zo van stedentrips houd

Als klein meisje ben ik opgegroeid met één vakantiebestemming: Spanje. Als ondernemer had mijn vader welgeteld twee weken vakantie en dan wilde hij rust. Niets doen, zwembad, zon & animatie voor de kinderen. Of ik dat erg vond? Nee!

Vakantie was voor mij Spanje, dat de wereld zoveel andere mooie landen had was ik me niet van bewust. Ik had zon, ik had een zwembad, ‘s avonds aten we de lekkerste gegrilde kip en ik had heel veel vakantievriendjes- en vriendinnetjes. Wat wil je als kind nog meer?

Pas een aantal jaar nadat ik uit huis was gegaan, kwam ik erachter hoeveel meer de wereld te bieden had én bovenal dat er meer dan zon, zee en strand was. We boekten onze eerste stedentrip in ik denk 2005, naar Barcelona. Veilig, want zonnig en er is ook strand. En ze kunnen er Engels en er is eten dat dit meisje-dat-niets-lust ook lekker vindt.

Het was het begin van een reeks stedentrips. Want wat bleken stedentrips geweldig te zijn! Waar ik bij zon, zee & strand vakanties toegeef aan mijn vermoeidheid en na de vakantie moeite heb om weer in mijn ritme te komen, behoud ik bij stedentrips mijn ritme. Actief zijn is kennelijk toch meer mijn ding. Ik kom terug met 3x zoveel energie. Daarnaast zie je zoooooveel meer, en bovenal fotografeer ik meer dan tijdens een zonvakantie. Sterker nog: tijdens onze rondreis Florida (twee weken) nam ik minder foto’s dan tijdens onze stedentrip naar Praag (4 dagen).

Mijn favoriete steden
Inmiddels hebben we aardig wat stedentripjes (ik heb alle steden geprobeerd te tellen*) achter de rug en zelfs tijdens onze rondreizen probeerde ik altijd een grote stad in te plannen. Hoewel ik verrassend genoeg Berlijn & Londen (shame on me!) nog steeds niet heb gezien.

 • Rome. Cultuur, zon & een geweldig straatleven om vast te leggen. Favoriete plek: de wijk Trastevere. Strijk ook zeker even neer op de Spaanse trappen.
 • Praag. Bezoek deze in november: nog net niet te koud, maar al wel de gezelligheid van de kerstmarkten. ‘s Avonds is de Karelsbrug adembenemend. Favoriete plek: de Joodse begraafplaats. Zeker doen: de wisseling van de wacht bij het Paleis.
 • San Francisco. Wat heb ik spijt dat ik slechts twee nachten San Francisco had ingepland tijdens onze rondreis Amerika. Ik kan er niet eens een vinger opleggen waarom ik de stad zo geweldig vond, ik was alleen compleet ontspannen.
 • Istanbul. Azië meets Europa, fotograferen in de Grand Bazaar & geweldige geuren in de Kruidenbazaar. Het zonvakantie-gevoel is aanwezig als je de Prinsen-eilanden bezoekt. Doen: een vers visje eten in Kumkapi.
 • New York. Onze tweede stedentrip naar Barcelona en inmiddels roep ik al bijna zeven jaar dat ik terug wil. Hoewel de mensen daar vrij gehaast leven, kon ik me te midden van al die drukte zo goed ontspannen. En wat kun je er fijn winkelen!

Wist je trouwens dat je in Nederland ook heel goed kunt stedentrippen? Maastricht vind ik by far de leukste stad van Nederland. Niet alleen om te winkelen, maar ook om culinair te genieten.

Steden die ik graag nog wil bezoeken
Heb je eventjes? Zoals ik zei ben ik nog nooit in Berlijn en Londen geweest en daar moet zeker eens verandering in komen. Tel Aviv & Stockholm ben ik ooit geweest tijdens een persreis. Tel Aviv was ik slechts 12 uur, Stockholm één dag en met 30 graden. Beiden hebben echter genoeg indruk gemaakt om nog eens terug te willen. Ook Kaapstad zou ik zo weer naar terug gaan. Op zich was 3 dagen best oké, maar omdat de rondreis al vermoeiend op zich was, waren we aan het eind niet meer zo actief!

Toch staat er één stad met stip bovenaan: Marrakech. Een totaal andere cultuur, smalle straatjes, mooie kleuren. Ik denk dat ik er vooral heen wil om gave foto’s te maken. Oh en zo’n traditionele riad zie ik ook wel zitten. Maar als ik voor een romantische stedentrip zou gaan, zou ik eerder kiezen voor Lissabon en – hoewel een beetje afgezaagd – Venetië. Oh, en Kopenhagen staat ook hoog op mijn wensenlijst.

Of er nog verre landen op mijn lijstje staan? Ik zou me graag een keer mee laten slepen in de drukte van Hong Kong en ook Bangkok zou ik heel graag nog eens naar terug gaan. In Rio de Janeiro zou ik heel graag een keer carnaval willen fotograferen vieren.

Welke steden heb jij bezocht? Waar zou je zo weer heen rijden/vliegen en welke steden zou je vooral niet aanraden?

* Brugge, Antwerpen, Brussel, Stockholm, Reykjavik, New York, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, Miami, Orlando, Kaapstad, Barcelona, Praag, Parijs, Rome, Bangkok, Boedapest, Tel Aviv, Jeruzalem, Paramaribo (en dan ben ik vast nog wat vergeten)

  4 comments

 1. Samantha   •  

  Stedentrips lijken me zo leuk om te doen. Ik ben nu al zo’n 5 jaar niet meer op vakantie geweest, omdat we er geen geld voor hebben thuis. Ik hoop dat als ik een eigen baan heb en op mezelf ben, ik dan kan gaan sparen voor een leuke stedentrip! (Of meerdere, haha)

 2. Marcella   •  

  San Fran is heerlijk ja, echt van m’n favorieten! Edinburgh in Schotland is trouwens ook een aanrader, ergggg fijn! Ik wil zelf nog graag naar oa Vancouver, Stockholm en Lissabon en terug naar Londen. Maar de volgende trip gaat naar Berlijn, waar ik ook al eens was. Tof om er nu eens terug te komen terwijl er geen festival is!

 3. Marieke   •  

  Ik vind stedentrips ook echt geweldig! Doe het zo graag! Hoogtepunten New York en Rome, maar ook Barcelona en Parijs blijven fantastisch. Op de wish list nog Kopenhagen, Berlijn, Valencia en Lissabon. Maar ook Praag en Krakau! En natuurlijk zou ik het liefst elk jaar naar NYC gaan…

 4. Farah   •  

  Stedentripjes zijn leuk! Alhoewel ik er nog maar weinig gedaan heb. Ik ben ook al eens Bangkok geweest (fantastische stad)! Maar dat is omdat ik op vakantie was in Thailand… Dus echt een stedentrip kan je dat niet noemen ;). En dat zelfde geldt voor Kaapstad.

  Tot nu toe alleen een ‘echte’ stedentrip gedaan naar Valencia, super leuke stad! En ik zou nog heel graag naar Rome gaan, naar Londen, naar Barcelona. Alhoewel ik (bijna) heel Spanje heb gezien… Nog steeds niet in Barcelona geweest! Haha, dat kan ook eigenlijk echt niet.

  xx Farah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *