Mooiste sauna

3x de mooiste sauna’s

Bleep, mijn schermpje licht op: “We kunnen ook vanavond naar de sauna gaan?” Ik had kunnen weigeren, kunnen zeggen dat ik nu toch echt de badkamer eens schoon moest maken. Maar nee tegen de sauna zeggen? Nee.

Heel eerlijk: erg vond ik het niet dat ik mijn uitgestelde huishoudelijke taken nog een keer kon uitstellen. En dat ik niet hoefde te koken, maar de overheerlijke carpaccio met dito pestomayonaise zou kunnen bestellen. De voornaamste reden dat ik geen ‘nee’ kon zeggen is echter omdat ik simpel van de sauna houd. Omdat ik daarna als herboren thuiskom. Alsof je net een mini-vakantie achter de rug hebt…

Ik moet een jaar of 11/12 geweest zijn toen mijn moeder – al dan niet met een vriendin of met mijn vader – de sauna ontdekte. Mijn broer en ik deden er vooral lacherig over, zagen de sauna als veredelde seksboerderij. En seks & je ouders; daar denk je liever niet aan. Toch ging ik uiteindelijk overstag en met mijn moeder mee. Misschien wel om nou eens met eigen ogen te zien in hoeverre het al dan niet een seksboerderij zou zijn. Niet dus. Geen enkele associatie. Zelfs de naakte mensen maakten niet dat ik aan seks dacht.

Of de sauna sinds die tijd in mijn bloed zit? Nee. Ik ging wel af eh toe mee, maar daar bleef het bij. Een echte saunaganger werd ik pas nadat Ferry en ik de eerste keer naar de sauna gingen. Al snel was dat zo’n 2 tot 4 keer per maand. Maar hey, dat kon makkelijk dankzij de cheapass huur die we toen hadden. Hoewel we inmiddels, met minder cheapass hypotheek, niet zo vaak meer naar de sauna gaan, kun je me nog steeds verblijden met een dagje of avondje sauna.

Inmiddels hebben we veel sauna’s in het land gezien en er steken er drie met kop en schouders bovenuit voor mij:

 • Thermen La Mer (Almere) ligt nog net niet om de hoek van ons huis, maar met ruim 10 minuten rijden ideaal voor een onverwacht avondje sauna. Tel bij deze korte rijafstand een niet te overtreffen stoomcabine & Osmanisch bad op en je snapt waarom we hier graag naar toe gaan. En oh, ze hebben er geweldige rundercarpaccio, had ik dat al gezegd?. Vergeet ook niet een van hun löyli’s* bij te wonen. Zalig!
   
 • Spa Sereen (Maarssen) staat hoog in mijn toplijst vanwege de lounge-sauna aan het water. Deze sauna is minder heet en dat maakt dat je extra lang kunt genieten van het uitzicht over de nabijgelegen plassen. Ook favoriet zijn de kristalzoutsteen sauna en de kruidencabine. En mocht je een behandeling boeken: ga voor de hammam.
   
 • We houden van strak, design, nieuw. Mensen die thuis zijn in sauna-land weten dat ik nu Spa Zuiver (Amsterdam) bedoel, een sauna die sinds enkele jaren bij het Amsterdamse Bos is te vinden. En waar een scène uit de film Loft werd opgenomen. In deze sauna kun je – door de aanwezigheid van zoveel verschillende cabines – gerust een hele dag doorbrengen.

En natuurlijk: deze sauna’s zijn allemaal op rijafstand van Almere, en in het zuiden (of het Hoge Noorden) hebben we vast ook geweldige sauna’s. Maar hoe kan ik een goed oordeel vellen over sauna’s waar ik misschien maar één keer ben geweest? Maar voor de volgende dagjes uit of weekendjes weg: wat zijn jouw lievelingssauna’s? (en als je niets met sauna’s hebt, mag je ook reageren hoor!)

* Deze Finse traditie wordt ook wel opgieting genoemd. Een medewerker van de sauna gooit water (met een zalig geurtje) op de sauna kachel en verspreid de damp die hierbij vrij komt door middel van een handdoek (of berkentakken) door de sauna. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid enorm snel. Sauna voor gevorderden!

  16 comments

 1. Erik   •  

  Bij LaMer ben ik ook regelmatig geweest, toen we nog in Utrecht woonden. Mooi complex, veel loyli’s die de moeite waard zijn inderdaad. Dat er bij een van de laatste bezoeken in het buitenbubbelbad een heer van middelbare leeftijd met een 18-jarige postorderbruid allerlei andere dingen aan het doen was, was toch iets minder. Maar verder erg mooi.

  En SpaSereen, op een steenworp afstand van waar ik toen woonde in Utrecht, daar waren we zaterdag. Voor het eerst. Inderdaad een erg mooi complex, fijne sauna’s, goede sfeer (oogde niet druk!) en prima eten!

  ‘Bij ons’ in het diepe zuiden kan ik je verder nog de sauna in Geldrop aanbevelen. Voorheen Thermen Geldrop Heet tegenwoordig SpaSense (is dat het nieuwe modewoord blijkbaar in saunaland???). Ook erg mooi, oogt rustig, grote buitenruimte (hou ik van!), prima eten.

  In mijn stad ‘s-Hertogenbosch vind je verder nog Devarana. Hoor er veel goede verhalen over, maar ik krijg m’n wederhelft nog niet mee omdat ze bang is bekenden tegen te komen 🙂 Als iedereen die theorie volgt valt dat natuurlijk wel mee, haha…

  Krijg er nu alweer zin in!

 2. Laura   •     Author

  @ Erik: dat heb je toch wel even aangegeven bij de receptie van Thermen La Mer? Want als niemand wat zegt…

  En bekenden tegenkomen is moeilijk te vermijden. In ging in Nijmegen naar de sauna en kwam daar een bekende tegen. Verwacht je ook niet toch?

 3. Silke   •  

  Lekker he, de sauna! Ik ben er ook groot fan van 🙂 Los van de sauna’s zelf even “tot rust komen” en inderdaad wat je zelf ook beschrijft: net of je na een avond terug komt van vakantie. Mijn tip is niet zo origineel, maar wel een erg lekkere sauna: Thermen Bussloo in Voorst. Een prachtige complex met véél verschillende sauna’s in diverse temperaturen. Je hebt een rozensauna, zoutkristal en een mooie buitensauna die uitkijkt over het meer. De laatste keer dat we er waren was er ook een nieuwe geiser-sauna en ze hebben een “hippe” 4 elementen sauna die per 15 minuten een ander klimaat heeft (vuur, water…). Je kunt er ook prima eten, al vind ik het wel aan de prijs.

  SpaPuur in Brabant moet ook lekker zijn, al ben ik daar zelf nog nooit geweest.

 4. Erik   •  

  @Laura:
  Medewerkers pikten het al heel alert op hoor, dus dat kwam wel goed.

  En bekenden tegenkomen, tja, heb er zelf niet zo’n moeite mee, bij Thermen Son en Breugel wel eens uitermate gezellig bijgekletst met wat oud-collega’s. En wat ik zeg, als iedereen de theorie volgt dat je niet in je eigen woonplaats gaat om geen bekenden tegen te komen, kom je ze natuurlijk juist tegen. 🙂

 5. Laura   •     Author

  @ Silke: ik denk dat zo’n beetje alle sauna-complexen aan de prijs zijn 🙁 Bij Thermen La Mer heb je een avondtarief vanaf 17.00 uur, dat is wel fijn!

 6. Erik   •  

  Op een rustige dag (geen weekend dus!) vind ik trouwens Saunadrome Putten ook erg mooi. Maar dan vooral vanwege het buitenbubbelbad, van waaruit je over de natuur uitkijkt. ‘s Avonds zit je letterlijk oog in oog met de reeën van de Veluwe…

  En inderdaad, het is wel ‘aan de prijs’. Als wij gaan, gaan we ook echt de hele dag en kijken we ook nergens naar. Vooral niet naar de rekening als we naar huis gaan 😉 Daarom is het hier ook sinds de hypotheek (en de kids) wat minder frequent dat we gaan…

 7. Laura   •     Author

  @ Erik: ik vind de sauna’s in Putten fijn (hoe cool, een varende sauna), maar vind de horeca minder. Qua aankleding/inrichting en qua eten. En er vliegen teveel vliegen. Althans, de keer dat wij er waren.

 8. Jolanda   •  

  In onze regio (Den Haag-Rotterdam) vind ik Elysium in Bleiswijk het fijnst en meest uitgebreid. Dat vinden heel veel mensen in de regio, dus het kan soms druk zijn. Dat is dan weer jammer.
  Maar wat je zegt: het voelt als een mini-vakantie zo’n saunabezoekje.

 9. Erik   •  

  Eens, wat het eten betreft. Vliegen heb ik niet gezien, maar wij waren er volgens mij ook niet in een vliegenseizoen. De hammam was dan wel weer erg fijn.

 10. Marieke   •  

  Ik ga ook heel graag naar zulke spa’s, maar ga liever niet naakt. Ik vind het niet erg dat anderen mij zien, maar hoef anderen gewoon niet zo nodig naakt te zien. Daarom zijn bij mijn Sanadome (Nijmegen), Thermae 2000 (Valkenburg) en Spa Zuiver op dinsdag badkledingdag favoriet!

 11. Rianne   •  

  Moet ik me schamen als ik zeg dat ik nooit echt naar een sauna ben geweest? Haha, misschien toch maar eens doen!

 12. Laura   •     Author

  @ Rianne: nee hoor. Maar misschien als je het eens probeert dat je dan denkt “Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?”

 13. Marah   •  

  Sauna’s heerlijk! Al ben ik er alleen in geweest op vakantie, een aantal huisjes waar we in verbleven hadden een eigen sauna erbij. Ik heb een beetje hetzelfde als Marieke, vind het niet erg als mensen mij naakt zien maar ik hoef anderen niet zo nodig te zien.

 14. Laura   •     Author

  @ Marah: ik heb mijn lenzen nooit in in de sauna, misschien scheelt dat 😉

 15. Femke   •  

  Oeps, ook ik ben nog nooit in de sauna geweest 😀 Ik vind dat gewoon..ongemakkelijk..ofzo, beetje raar he :D?

  liefs,
  Femke

 16. Marcella   •  

  Ik ben een tijdje geleden de traditie gestart om met een vriendin 2x per jaar naar de sauna te gaan. Meestal in Peize vlakbij Groningen en 1x in de Zwaluwhoeve. Ik ben niet van de bloot, dus we gaan op badpakdagen. Ze is nu 3 maandjes moeder, dus we gaan binnenkort ons volgende uitje plannen. Zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *