Kamperen vs hotel

Onlangs kreeg ik een stelling voorgelegd: 3 weken kamperen of 1 week in een luxe hotel. Voor mij was de keuze simpel: 1 week in een luxe hotel. Ik heb een broertje dood aan – wie heeft die uitdrukking verzonnen en waarom? – kamperen.

Vakantie was vroeger voor mij met de auto of het vliegtuig twee weken naar Spanje. In een appartement, elke avond uit eten. Kamperen was voor mij geen vakantie. Kamperen deden we omdat het praktisch was. Als klein meisje deed ik aan fietscrossen en het gebeurde regelmatig dat we een wedstrijd aan de andere kant van het land hadden. Op zaterdag gingen we dan met de hele karavaan – mijn ouders, broer & ik en een bevriende fietscross-familie – op weg. Inclusief vouwwagen en tentjes. Soms verbleven we langer dan één nacht, bijvoorbeeld tijdens de weekendjes Ponypark Slagharen (want naast een pretpark vond je hier ook een fietscrossbaan).

Hoewel ik ontelbaar veel goede herinneringen heb aan mijn fietscross-tijd (van 1985 tot 1999!) is mijn kampeerlust – als die er ooit al was – er door vergaan. Laten we wel wezen: kamperen in Nederland is niet altijd even leuk. Of meestal niet. Of bijna altijd niet. Want regen gooide regelmatig roet in het eten. Met als dieptepunt het WK Fietscross. En ik herinner me ook nog de vele koeienvlaaien op de vaak grasvelden van de boeren nabij de crossbanen (we stonden zelden op een echte camping), die weg geschept moesten worden en in mijn haar terecht kwamen. Ik herinner me ook de vele ruzies met mijn tentmaatjes: mijn broer en A., de zoon van de bevriende familie. Ik herinner me de chaos in tenten, alle spullen die door elkaar lagen. Ik ben er gewoon te rommelig voor. En dan heb je ook nog die leeglopende luchtbedden, de kou in oktober, de wiebelige klapstoeltjes…

Tegenwoordig is kamperen natuurlijk wel een andere beleving. Steeds minder vaak nemen mensen hun caravan, vouwtent of iglo-hutje mee. Je huurt gewoon een (sta)caravan, lodgetent of bungalow op een Europese camping en kunt lekker doortrappen op de Route du Soleil zonder iets met je mee te hoeven sleuren. Ideaal! Al ben ik soms wel in dubio of dat is wat ik onder kamperen versta. Maar dat terzijde.

Terug naar de stelling. Natuurlijk besef ik me dat ik een ander beeld had gehad als we 1. eens in een warm land waren gaan kamperen en 2. als we eens op een echte camping hadden gestaan. Maar mijn oordeel over kamperen is er toch wel door gevormd. Dus ja, een week luxe hotel (en eigenlijk hoeft hij niet eens luxe te zijn!) wint het nog altijd van drie weken kamperen. Al kriebelt het soms wel om toch nog eens te proberen…

Wat zou jij kiezen: een week in een luxe hotel of toch liever drie weken kamperen?

  7 comments

 1. Paul   •  

  Absoluut het hotel. Ook ik ben verpest door slechte ervaringen met kamperen.

 2. Wanda   •  

  Eh, als het drie weken in een stacaravan is zodat we niet met zo’n sleurhut hoeven te rijden en ik heb mijn eigen sanitair dan vind ik 3 weken kamperen helemaal top. Moet ik in een tentje op een luchtbed en elke nacht door het natte gras naar het sanitairgebouw, dan toch echt het hotel!

 3. Laura   •  

  Ik zou ook gaan voor een hotel hoor 😛

 4. Juudith   •  

  Ik ga toch echt voor de 3 weken camperen! Ik vond het altijd heerlijk en nu nog steeds! Ik vind het altijd wel wat hebben de sanitair gebouwen, de regen en de douche muntjes haha!

 5. Marieke   •  

  Ik ook het hotel hoor. Vroeger gingen we altijd kamperen op de camping in Limburg en dat was hartstikke leuk. Maar nu wil ik gewoon meer luxe. Ik werk hard en op vakantie wil ik echt bijkomen en ontspannen. Dat gaat me gewoon makkelijker af als het allemaal wat comfortabeler is.

  Een weekendje kamperen, voor een festival ofzo of met vrienden, gaat dan nog net. 😉

 6. Sabine   •  

  LUXE graag! De hel van geen eigen sanitair brrrrr…..

 7. Sylvia   •  

  Drie weken in een stacaravan vind ik helemaal prima, ik heb ook geen moeite met een gedeeld sanitair. Het enige wat ik echt nodig heb is een stopcontact voor m’n stijltang, mijn haar is anders echt onhandelbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *