Pinspiratie

Welkom Pinsomnia!

Nog voor Pinterest doordrong tot Nederland had ik al een account. Door een bruid die allemaal mooie foto’s pinde en die met mij wilde delen. Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en heb ik 79 boards en meer dan 5.000 pins.

Ik wist niet dat ik nóg een afwijking had, tot ik de blog van Joyce las. Pinsomnia: ik kan hem toevoegen aan mijn hele reeks met afwijkingen annex aandoeningen.

Pinsomnia – (pin · som · nia) noun; the inability to get enough sleep because you keep clicking ‘see more pins’, just one more time

“Wat ben je aan het doen?”, vraagt Ferry, kijkend naar de Pinterest-app op het scherm van mijn spiksplinternieuwe iPad Air. “Plaatjes plakken op moodboards”, zeg ik lekker cryptisch. “Waarom, wat is daar leuk aan?”, vraagt hij semi-sarcastisch. Tja, ik doe wel meer dingen die hij niet snapt. Bloggen bijvoorbeeld. Hij ligt liever in de zon, of gaat boven muziek draaien. “Ter inspiratie”, zeg ik, “Zo verzamel ik bijvoorbeeld voorbeeldfoto’s voor fotoshoots, of handige kleurschema’s voor als ik weer eens een nieuwe lay-out wil. Of plaatjes van lieve dieren, gewoon voor het ahhh-gehalte.” Hij kijkt niet minder sarcastisch, dus ik voeg toe: “Dat vind ik net zo leuk als dat jij al die flauwe filmpjes op Dumpert vindt.” Einde gesprek, ik ga weer door ‘pinnen’.

In elk geval voor mij als fotograaf. En hoewel er altijd nog een stuk redacteur in mij zit van oorsprong, en ik hier ook nog met veel liefde de mooiste (en soms minder mooie) zinnen tevoorschijn toveren, gaat mijn hart wel vaak sneller kloppen zodra ik mijn Pinterest-app open. Mooi reisbeeld, toffe quotes, de mooiste interieurs, producten met een hoog hebben-gehalte…

Het nut van Pinterest voor mij

Toch is Pinterest voor mij meer dan alleen leuk om te doen, en meer dan alleen een verzameling van mooie plaatjes. Sterker nog: zelfs Like & Love (it!) is ontstaan met Pinterest in mijn achterhoofd. De vorige vormgeving (inmiddels heeft de website een andere lay-out) was namelijk ook een soort pinboard, althans de homepage. Met als doel: het delen van al die leuke dingen. Precies wat Pinterest doet, maar dan als online magazine vanuit een redactie.

En toen we de werkkamer gingen verbouwen was Pinterest mijn grootste inspiratiebron. Daar ging ik op zoek naar de mooiste kleuren, de mooiste meubels & toffe accessoires. En het eindresultaat was – al zeg ik het zelf – geweldig! Ook voor Like & Love (it!) is het nog steeds een handige inspiratiebron. En daarnaast een handige tool: we pinnen de items die we leuk vinden om over te schrijven en hebben zo altijd een soort backup voor als we even minder inspiratie hebben.

En zo komt het dat ik dus al meer dan 5.000 pins bij elkaar heb gespaard op 79 boards Boards die variëren van aahhhh-plaatjes van dieren tot een bord gewijd aan mijn persoonlijke wensenlijst. Van diverse fotografie-boarden tot een board met enkel chocolade (pas op, te lekker makend!). Van een bord met de lekkerste recepten tot eentje vol inpakideeën. (check mijn account om alles te bekijken)

En inmiddels hebben zie pins me meer dan 1.000 volgers opgeleverd. Die heel lief ook mijn pins re-pinnen waardoor ik weer meer verkeer krijg op Like & Love (it!) en Vakantie.nl. Tja, dan kan je toch alleen maar van deze vorm van social media houden?

Mijn favoriete pinners

Ben jij een Pinterest-newbe of altijd op zoek naar meer te gekke accounts om te volgen? Ik zet mijn favoriete pinners op een rij:

 • Eef Ouwehand is collega-fotograaf en een master in het plaatsen van kleurrijke plaatjes. Niet alleen plaatst ze toffe foto’s als inspiratie voor fotoshoots, ook haar travel-board is geweldig. Evenals haar board Graphic Design.
 • Ook vrolijk word ik van het account van Karlijn de Jong. Stuk voor stuk frisse beelden, waarbij ze dol is op wit en zwart. Favoriete boards van haar zijn Things I like (overlappende smaak) en Wishlist.
 • Voor toffe quotes volg ik het board Words van Rebecca. Stuk voor stuk pakkend en daarnaast ook nog eens mooi vormgegeven! Ook haar boards Blog Biz (allemaal toffe infographics over en tips voor bloggers) en Stuff I like (welkom nog langere wensenlijst!) zijn aanraders.
 • Dat ik fan ben van Tineke is geen geheim, ik boekte niet voor niets een fotoshoot bij haar. En haar Pinterest-account is dus net zo tof, fris & vrolijk als haar foto’s. Van een board als Make me smile krijg je letterlijk een glimlach van op je gezicht en als hondenliefhebber smelt ik natuurlijk bij alle foto’s met hoog aaibaarheidsgehalte die ze plaatst op het bord Doggies.
 • BeeldSTEIL is het account van de gelijknamige blog, geheel gewijd aan lifestyle, fotografie en design. Veel zwart/wit en met een Scandinavisch tintje, waar ik heel vrolijk van word.

De diagnose is duidelijk: Pinsomnia. Hoe is het met jouw gezondheid gesteld? Lijd jij ook aan Pinsomnia of heb je überhaupt nog nooit wat met Pinterest gedaan?

  5 comments

 1. Annegien   •  

  Whaha, ik geloof dat ik dit ook wel een beetje heb :D. Maar: als ik last heb van ínsomnia, dan is Pinterest juist superfijn om de tijd door te komen. Beter dan plafondstaren in elk geval!!!

 2. Juudith   •  

  Leeeeuk! ik vind pinterest ook zo leuk! ik gebruik het heel veel voor inspiratie voor shoots en leuke ideeën voor in huis en tuin! Ik ga je even opzoeken =D

 3. Marieke   •  

  Ik gebruik het niet zo vaak meer. Alleen nog om recepten die ik wil bewaren ergens te kunnen verzamelen. Maar snap wel dat je er bijvoorbeeld als fotograaf of voor een nieuw huis veel inspiratie vandaan kunt halen! Misschien heb ik het ooit nog eens nodig.

 4. Danielle   •  

  I love it! Als ik niet uitkijk, zit ik zo de hele dag te pinnen!

 5. Kimsje   •  

  Leuke pinterest! Ik ben daar niet zo actief op, maar nu krijg ik wel zin om weer eens te snuffelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *