Dé ingrediënten van een geslaagde vakantie

“Waar moet een vakantie voor jou aan voldoen?”, die vraag krijg ik geregeld voorgeschoteld. Niet zo gek als je voor Vakantie.nl werkt. Maar ik kan het nog steeds niet in 10 woorden, of in één zin beschrijven. Een geslaagde vakantie bestaat voor mij namelijk uit meerdere ingrediënten.

Authentieke plekken

Ik vertelde het al een keer in een bloginterview voor Wat zij zegt:

Relaxen is niet mijn beste kant. Ik heb een druk leven en wil teveel op één dag. Vakanties zijn dan ook broodnodig. Toch ben ik niet het type dat 8 of 15 dagen op een strandbedje gaat liggen. Eén of twee dagen breng ik nog wel door met een goed boek, maar dan gaat het kriebelen. Ik wil op pad, wat van de bestemming zien. En dan doel ik niet per se op massale bezienswaardigheden of grote badplaatsen, maar juist de authentiekere dorpjes van een (ei)land.

Dat had ik vroeger niet gezegd. Ik was gewend aan de Spaanse Costa’s, aan standaard excursies, aan luieren in luxe hotels. Maar mijn vakantie-criteria veranderen kennelijk door de jaren heen.

Een camera om mijn nek

Reisfotografie is voor mij geen werk, en mijn camera zal ik dan ook nimmer thuis laten omdat ik vakantie heb. Ik wil vast leggen wat we mee maken, andere culturen op de foto zetten. En ja, het is een flink sjouwwerk met een heavy body en drie goede lenzen. Maar dan ligt het wel voor altijd vast. En ik heb er ook nog eens heel veel plezier in.

Lange dagen

Als ik thuis vakantie heb, of gewoon weekend, dan kan ik enorm genieten van uitslapen. Toch doe ik dit op vakantie zelden. Ik wil de dag benutten, veel zien. En het liefst vroeg op staan. Want vaak gaan we naar de warme gebieden en dan is de ochtend toch net iets aangenamer. En er is beter licht om foto’s te maken.

Lekker eten

Toen Laura nog een klein Lauraatje was, was eten niet zo belangrijk. Niet alleen omdat ik toen zo weinig lustte (en nu nog steeds niet mega-veel, maar toch al een stuk meer), maar ook omdat er thuis voor eten weinig tijd was. No offence, pap en mam. We hadden gewoon een druk leven, waaronder 3x per week sporten. En dan was het af en toe erg haasten. Of mijn vader had weer koopavond en dan zat natafelen er niet echt in.

Anno 2014 is eten voor mij het rustmoment van de dag. Dat ik thuis kom en ik alleen maar hoef aan te schuiven omdat Ferry al heeft gekookt. Er is dan niet alleen tijd om vitamines binnen te krijgen, maar ook om de dag door te nemen, om daarna een leeg hoofd te hebben. Op vakantie zie ik het diner als hét moment om je ervaringen en indrukken te delen. Terwijl je geniet van eten & het liefst met een mojito in de hand.

Zon, zon, zon!

In Nederland gun ik mezelf te weinig tijd om in de zon te zitten. In het buitenland geef ik daar meer aan toe. Lang leve vitamine D. Een must dus voor een relaxte vakantie!

En eigenlijk maakt het me dan niet uit waar ik ben, als bovenstaande ingrediënten er maar zijn. En jij, wat zijn voor jou de ingrediënten van een geslaagde vakantie?

  3 comments

  1. Juudith   •  

    op het eten naar komen mijn ingrediënten wel ongeveer overeen.. haha ik ben een ontzettende kieskauwer en ga dan ook niet over al eten. Zon is sowieso belangrijk, al vind ik een buitje niet erg..

  2. Jhemyla   •  

    Ik leg altijd alles vast met mijn camera! Mooi voor later

  3. Wanda   •  

    Zon, omgeving, rust, leuke terrasjes, balans tussen dingen zien en doen en dan vooral in gezelschap van vriendlief… Camera is gewoon een standaarduitrusting en altijd in de buurt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *