“Zeg, wat is jouw favoriete bestemming?”

Het aantal keren dat ik deze vraag heb voorgeschoteld gekregen is niet meer op twee handen te tellen. En ook niet op veertien handen. Als je ‘hoofd Vakantie.nl’ bent, ben je natuurlijk overal geweest (I wish) en heb je van alle bestemmingen verstand…

Al was ik overal geweest – ik moet je teleurstellen, dat is dus niet zo, al mag ik niet klagen – dan nog valt er niet één favoriete bestemming te noemen. En dat is niet alleen omdat ik niet goed kan kiezen. Het is simpelweg omdat we niet allemaal dezelfde vakantiewensen hebben.

Heb je kinderen dan wil je waarschijnlijk naar stranden met een blauwe vlag. Ik kijk er niet naar om. Ik let op de gezellige barretjes die er aanwezig zijn. Ben je backpacker dan is een simpel hostel waarschijnlijk genoeg. Ik ben dol op luxe. Ben je tiener dan is een bruisend uitgaansleven en de aanwezigheid van betaalbaar bier of wijn waarschijnlijk belangrijk. Ik ga voor de goede restaurants waar ik lang kan tafelen en waarbij geld niet zo gek veel uitmaakt. Ga je met een gezin dan is een all inclusive wel erg makkelijk. Ik vind het vooral niet leuk, te massaal.

Gelukkig, we zijn allemaal verschillend. Stel je voor dat we allemaal naar dezelfde plek zouden gaan? Dat wordt een volle bende op dat ene strand. Toch.. als ik dan toch wat moet adviseren dan denk ik dat Malta in het verleden door mij het meest genoemd is als één van mijn favoriete zonbestemmingen.

Waarom Malta?

Zon is voor mij één van de basisingrediënten voor een geslaagde vakantie. En door haar zuidelijke ligging zit je op Malta dan snel goed. Ik ging er ooit in maart heen voor een persreis en kwam verbrand terug.

Malta is betaalbaar. In mijn ogen in elk geval. Ferry en ik gingen – in 2008 weliswaar, maar reizen zijn nu niet echt duurder geworden, integendeel door de grote concurrentie van de touroperators is dat eerder goedkoper geworden – gingen eind juni van dat jaar 11 dagen naar Malta, inclusief vlucht, huurauto, middenklasse hotel en ontbijt voor zo’n € 550,- per persoon. Toegegeven: een all inclusive Turkije is vandaag de dag goedkoper, maar dat is wel echt een heel andere soort ervaring en vakantie.

Het is slechts 4,5 uur vliegen en het lijkt of je in een andere wereld terecht bent gekomen. Middeleeuwse dorpjes, met soms net zulke middeleeuwse bewoners. En je hebt al helemaal niet het idee dat dit eiland echt tot Europa behoort. Het lijkt alsof je veel verder weg bent van huis…

Een camera om mijn nek is ook zo’n basisingrediënt voor een geslaagde vakantie voor me. Geldt dat ook voor jou, dan zul je blij worden van Malta, want oh wat heb je hier fotogenieke plekjes.

Wat je niet mag missen op Malta?

 • Misschien wel het meest fotogenieke dorpje van het eiland: Marsaxlokk. Zet mij in de havenkom neer met mijn camera en ik zal honderden kleurrijke bootjes op de foto zetten.
 • De Three Cities, ten oosten van Valletta. Bezoek o.a. Birgu en maak een rondtocht door de haven in traditionele Maltese bootjes. Waan je in Klein-Venetië! En slenter door de kleine straatjes waar oude vrouwtjes met steunkousen én ouderwetse gieters hun plantjes water geven.
 • Slenter je door de straatjes van hoofdstad Valletta dan wandel je letterlijk door een geschiedenisboek. Ruim 9.000 jaar geleden zetten de eerste bewoners voet op Malta. In de eeuwen die volgden streden er vele heersers om dit land, dat strategisch erg veel waarde had. Je vindt in Valletta dan ook de invloeden van al deze heersers terug. De Romeinen, Arabieren, johannieter ridders, Normandiërs, Feniciërs, Fransen en Engelsen hebben hier immers allen de macht gehad. Oh, en je kunt er ook goed winkelen.
 • De mooiste tempel van Malta is zonder enige twijfel het Hypogeum van Ħal Saflieni. Verdeeld over drie niveaus vormt deze onderaardse ruimte een bizar complex van gangen, nissen, kamers en hallen. Als cultuurliefhebber is dit echt een must! Houd er wel rekening mee dat je ver vooruit moet boeken: om de tempel te beschermen worden en slechts 100 bezoekers per dag toegelaten.
 • Breng een bezoek aan het kleinere broertje, Gozo. Dit eiland behoort ook tot de Maltezer archipel en is met name bekend door de Dwejra Bay met de Azure Window. Bekend van de vele ansichtkaarten: een door erosie ontstaan raam in een uitstekende rots. Zeker met storm een genot om te zien! Andere aanraders op Gozo zijn de havenstad Mgarr en Rabat, met haar indrukwekkende citadel.
 • Naast Valletta is ook Mdina een stadje dat je zeker moet bezoeken als je op Malta bent. Dit middeleeuwse stadje in barok-stijl kent slechts 500 inwoners, is geheel autovrij en wordt geheel omgeven door de stadsmuren. Slenter langs kerken, kloosters, authentieke woningen en paleizen.
 • Tof om te doen: maak een tripje met een watervliegtuig van Malta naar Gozo. Of gewoon een sightseeing boven het eiland, waarna je weer op het water landt.

Wanneer Malta niet geschikt voor je is?

Houd je van veel & lange zandstranden, dan is Malta misschien niet de plek voor jou. Je vindt er veel rotsachtige stranden en de echte zandstranden (en ze zijn niet enorm groot) vind je enkel in het noordwesten. Dit zijn ook de plaatsen waar met name gezinnen verblijven. Ik kan er zelf niet wakker van leggen, want ik bezoek graag de kleine baaitjes, ook al kan ik dan niet op zand liggen. En als ik echt lang wil zonnen, dan ben ik meer het zwembadtype dan het strandtype. Op de laatste – en dat bewees ik weer eens op Kreta – verbrand ik namelijk veel te snel.

Waar verblijf je tijdens je vakantie naar Malta?

Als je niet van Engelse jongeren houdt, ga dan in elk geval niet naar St. Julian’s. Wij verbleven zelf in het naastgelegen Sliema en dat was een stuk rustiger. En aan de boulevard heb je tal van goede restaurants tegen een prima prijs. En met de auto ben je binnen no time in Valletta, waar je ook lekker kunt dineren overigens. En als je een huurauto hebt, is alles relatief dichtbij!

Ben jij – net als ik – enthousiast geworden over Malta? Op Vakantie.nl hebben we natuurlijk toffe aanbiedingen voor je. Zei zij enigszins commercieel, maar hey, het is echt wel een handige website hoor!

  2 comments

 1. Estrella   •  

  Leuk geschreven. Ik ben zelf niet zo’n vakantieganger. Als kind heb ik ontzettend veel van de wereld mogen zien. Van de paradijselijke Malediven tot Scandinavië and so on. In mijn volwassen leven heb ik echter nooit de drang gehad om te reizen. Wel stedentrips in eigen land, maar verder niet. Heeft ook wel met praktische redenen te maken, geen geld en geen oppas voor huisdieren, maar zelfs al had ik dat wel, dan ging ik denk ik nog niet zo snel op vakantie. Ik heb sowieso geen partner en nauwelijks vrienden en in je eentje is zoiets toch nooit echt heel erg leuk, al heb ik het wel een keer gedaan, midweekje Londen in m’n uppie. Was wel leuk maar niet iets wat ik elk jaar zou willen doen.

 2. Wanda   •  

  Leuke blog! Vrienden van ons zijn er vorig jaar geweest en kwamen ook enthousiast terug dus ja, inmiddels staat het wel al op onze lijst om tzt naar toe te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *