De charme van schoolvakanties

Toen ik nog een klein Lauraatje was kon ik niet genieten van schoolvakanties. Nu ik de kleine schoolgaande Laura heb ingeruild voor de (meer dan) fulltime werkende Laura zou ik er een moord voor doen. Figuurlijk dan hè?

Zo ijverig & ambitieus als ik ben in mijn werk en alle nevenactiviteiten die ik daarnaast doe, zoveel verantwoordelijkheidsgevoel had ik vroeger ook met betrekking tot school. Als ik zei dat ik ziek was, wist mijn moeder dat ik ook echt ziek was. Ik bleef niet voor de lol thuis. Er was altijd wel iets dat ik niet wilde missen, dat leuker was dan op bed of op de bank liggen. Die ene gymles (gek eigenlijk, want gym vond ik helemaal niet zo leuk, ik werd altijd als laatst gekozen), de handenarbeidles of de aardrijkskundetoets. Ik wilde niets missen…

Toegegeven: dat ambitieuze schoolgedrag heb ik niet mijn hele lerende carrière volgehouden. Op de HBO was er niet altijd lesplicht van en daar maakte ik regelmatig gebruik van. Tot grote ergernis van mijn ouders die drie maanden voor mijn afstuderen moesten concluderen dat ik nog 20 studiepunten miste. Tentamens die ik niet had gehaald omdat ik een concentratievermogen van niets heb en leren voor toetsen een drama is. Geef mij maar praktijkopdrachten! (waarmee ik die 20 punten inhaalde, dank flexibele leraar)

Inmiddels heb ik school al weer 12 jaar geleden vaarwel gezegd, net zo lang als dat ik nu voor Sanoma werk overigens. Ik heb school geen seconde gemist, ik heb praktijk-cases nodig om goed te functioneren. Ik wil geen fictieve projecten doen, zonder dat het ergens eindigt. Ik wil geen suffe stof lezen zonder dat ik direct iets mee kan of moet doen. Nee, ik zal niet snel de schoolbanken terug in gaan. In elk geval niet fulltime. En dat is dus niet alleen omdat we een hypotheek te betalen hebben.

Toch is er elk jaar rond begin juli enige weemoed naar de schooltijd. Op social media zie ik de een na de andere status over ‘de grote vakantie’. Blogs met de leukste plannen hoe je zes weken kunt vullen, inspiratie om je niet te vervelen. Waren die er toen maar, want vervelen deed ik mij zeker in de lange vakanties. Ik had toen kennelijk minder hobby’s dan nu. Of kon mezelf moeilijker vermaken dan nu.

Geef me nu zes weken en ik vul ze wel. Want ik moet nog steeds het album van Zuid-Afrika afmaken. Ik loop gruwelijk achter met bloggen voor Perfect Portret en Foto van jouw bruiloft. Ik zou heel graag nog aanpassingen doen aan mijn websites. Heb 1.001 ideeën voor Like & Love (it!). Ik zou door Nederland willen reizen en ons eigen land mooi op de foto willen zetten. Omdat ik denk dat we als Nederlanders vaak vergeten hoe mooi ons eigen land eigenlijk is.

En wat lijkt het me zalig om even onbeperkt tijd te hebben voor films en boeken, en om te kleuren? Of tijd om uitgebreid te koken & te bakken. Dingen die er bij inschieten met mijn drukke (maar minder drukke dan voorheen) agenda. Ik zou mijn oma weer eens mee uit lunchen nemen, of nog meer lange wandelingen maken met Boaz. Ai, en ook mijn administratie moet eens bijgewerkt worden. De papieren variant voor de accountant, de digitale is helemaal op orde.

Neemt niet weg dat ik de levendigheid op kantoor geweldig vind en eigenlijk niet zonder mijn werk kan. Allicht komen de muren na een week wel op me af. Maar alleen het idee van zes weken vakantie en wat ik allemaal zou kunnen doen… ik droom nog even verder. Heb jij nog vakantieplannen?

  6 comments

 1. alexa   •  

  ik heb dit jaar niet echt zomervakantie omdat ik veel moet werken dus ik snap wel wat je bedoelt het is niet zo zorgeloos als dat het vroeger was en je geen verplichtingen hebt!

 2. Linda   •  

  Fijn, vakantie. Nu naar hopen dat je een deel van je lijstje kan afstrepen.

 3. Laura   •     Author

  @ Linda: maar ik heb dus geen vakantie 😉

 4. Irma   •  

  Na het lezen van je blog ben ik extra dankbaar voor mijn vakantie, haha. Maar ik hoop dat je toch wat ‘rust/vakantie-momentjes’ kunt vinden, waardoor je hier en daar wat af kan strepen van je toffe lijstje. Succes!

 5. Marcella   •  

  Toen ik nog wel zes weken vakantie had werkte ik de meeste weken. Vanaf mijn 11e liep ik al folderwijken en later dus dat vakantiewerk. Als ik nu nog zes weken vrij zou hebben ga ik voor hutten bouwen, boeken lezen, elke dag zwemmen en knikkeren. Zoiets 😉

 6. Laura   •     Author

  @ marcella; ik werkte ook wel meer in de vakanties, maar nooit fulltime, dus er bleef genoeg over. Meer dan nu kn elk geval 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *