25x travel facts

Ik ben geen tag-liefhebber. Maar moet stiekem toegeven dat ik sommige travel facts in blogwereld momenteel wel erg leuk en inspiratievol vindt. Daarom ook van mij 25 travelfacts.

25 travel facts: tja, dat wordt een lange blogpost. Om het je wat simpeler te maken, heb ik de onderwerpen even bold gemaakt zodat je snel kan scannen en kunt lezen wat jij echt wilt weten. Mocht je hierna nog vragen hebben over (of voor) het reismeisje in mij, laat dan gerust een reactie achter.

 

1. Een website over reizen in je beheer hebben, er over schrijven en dan vliegangst hebben. Niet altijd een handige combinatie, maar ik bijt wel door. En waar ik vroeger drie nachten van tevoren wakker lag, krijg ik nu pas klamme handjes bij de gate. Best een vooruitgang toch?

2. Mijn meest gênante reismoment? Toen ik ging wild plassen in Zweden en er opeens een groep horzels rond me vloog. Zie je me rennen met mijn broek op mijn enkels naar de auto? (die Ferry hermetisch had gesloten, hij vond ze denk ik heel eng)

3. Wereldsteden waar ik nog nooit ben geweest? Londen & Berlijn. Shame on me!

4. Ik heb een hekel aan kamperen. Misschien niet zo gek als je vroeger alleen in Nederland kampeerde en je je vooral veel regen herinnert. Oh, en ik ben er toch stiekem ook iets te ijdel voor. Dit soort foto’s hoef ik niet teveel van mezelf…

laura-kamperen

5. In hoeveel landen ik ben geweest? Laat me even tellen. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Portugal, Engeland, Griekenland, Cyprus, Malta, Israël, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, IJsland, Thailand, Tsjechië, Cambodja, Curacao, Verenigde Staten, Hongarije, Suriname… En nu maar hopen dat ik er niet één vergeten ben, want dan zijn het er meer dan 29.

6. Foto-technisch zou ik graag nog een keer naar Azië gaan, een rondreis maken langs de Marokkaanse koningssteden (+ het blauwe Chefchouen) en Cuba ontdekken. Daar kan ik vast de mooiste foto’s maken.

7. Alleen een ticket kopen en zien wat er op mijn pad komt? Not my cup of tea! Ik ben een 100% planner en 100% controlfreak. Ik weet wat ik wil zien in een vakantie en maak voor mezelf een planning. Licht er vanaf wijken kan, maar niet teveel. En bij een rondreis wil ik zeker weten dat ik een hotel heb onderweg. In moeilijke delen – lees: weinig hotels – boek ik dan ook van tevoren.

8. Ik ben een makkelijke & luxe reiziger. Ik betaal graag voor iets extra’s en beknibbel niet op vakantiebudget. Teveel gedoe! Ik zal dus nooit echt de goedkoopste reizen maken. Ik heb ook niet het geduld om dat uit te zoeken overigens. Voor afdingen overigens ook niet. Als ik daar wel goed in was geweest, had ik heel wat geld bespaard op souvenirs.

9. Over souvenirs gesproken: Zuid-Afrika is een walhalla. Ik kwam niet alleen met nieuwe sjaals thuis, maar ook met mooie kettingen, unieke onderzetters en de mooiste koeienlederen producten. Sommige winkeltjes of marktkraampjes had ik het liefst geheel in mijn koffer gestopt.

10. Mijn favoriete reisorganisaties? Voor zonvakanties in Europa zonder twijfel Eliza was here. Unieke plekken op mooie locaties en altijd inclusief huurauto om op pad te kunnen. Voor verre reizen boek ik graag bij Riksja. Veel verstand van de bestemmingen, goede & persoonlijke service en bovenal selecteren ze altijd heel mooie accommodaties aan de hand van jouw wensen. De bijenhuisjes hieronder voldeden: met eigen toilet & douche.

laura-acco

11. Mijn eerste vakantie zonder ouders – help, dat was in 1998 – ging naar Salou, met vriendinnetje Elke. Mijn ouders waren heel erg blij dat ik net twee weken een vriendje had. Ik werd iets minder blij van de vreemde mannen die Elke meeneem naar ons appartement. Maar we kwamen gelukkig heelhuids & gezond (maar doodmoe, dat lag natuurlijk aan de busreis) weer thuis.

12. Als we weer eens een nachtje of weekendje in Nederland verblijven, zeggen we vaak zuchtend: “Wat heeft Nederland toch mooie plekken, je hoeft voor vakantie echt niet naar het buitenland.” En toch zijn de kriebels voor het buitenland groter. Andere culturen, meer aantrekkingskracht qua fotografie, maar bovenal: meer zongarantie.

13. Er zijn heel veel bestemmingen waar ik nog eens naar terug zou willen gaan – bijvoorbeeld Suriname, Tel Aviv & Rome waar ik zonder Ferry ben geweest, of een tweede stedentrip naar New York en ook nog een keer wildlife spotten in Zuid-Afrika zou ik niet afslaan – maar hoger op de lijst staan nog altijd de nieuwe, voor mij nog onbekende bestemmingen.

14. Mijn eerste persreis (februari 2008) ging naar de Vogezen. Laura & wintersport is niet de beste match, maar als je dan toch een keer gaat, is het wel leuk als je een beetje kunt skiën klooien op twee latten. Helaas… Geen echt sneeuw en een sneeuwkanon dat dienst weigerde.

15. Op vakantie stop ik altijd onderweg bij een begraafplaats, om te fotograferen. Ik heb iets met de rust die hier heerst, haast sereen. De mooiste begraafplaats tot nog toe? De Joodse begraafplaats in Praag, door alle schots en scheve stenen. Maar de rust op de allereerste begraafplaats die ik fotografeerde (op een klein eilandje in Zweden, op een zonnige dag) is ook wel favoriet.

laura-kerkhof

16. Wist je dat mijn passie voor fotografie is ontstaan tijdens persreizen? Naast reisredacteuren zaten er vaak ook reisfotografen in de groep. Zij vertelden me wat ik allemaal voor mogelijkheden had met mijn toen nog eerste spiegelreflexcamera.

17. Ik zou heel graag nog een keer alleen op reis gaan, het liefst een stedentrip om te fotograferen tot ik er figuurlijk bij neerval. Niemand die op me hoeft te wachten. Als ik ga fotograferen neem ik echter flink wat apparatuur mee en daar alleen mee over straat gaan, met name ‘s avonds, vind ik weer een minder fijne gedachte. En dus stel ik het uit…

18. Het continent dat me het minst aanspreekt is Afrika, uitgezonderd Zuid-Afrika & Marokko. Verder zijn er voor mij geen landen in dit continent die op mijn wishlist staan. Maar zeg nooit nooit… Vroeger was ik vanwege mijn eetissues niet eens naar Azië gegaan.

19. Ik ben heel secuur met inpakken. Ik begin lang van tevoren (kan ik ook niet meer dragen wat ik mee wil, zal je altijd zien dat het net in de was zit) & maak handige checklists. Toch ben ik altijd bang dat ik wat vergeet. Op weg naar Schiphol check ik ook tig keer mijn handbagage. En ja, het kan dus best zo zijn dat ik ondanks dat alles nog wel wat vergeet. Zoals onlangs die nieuwe jumpsuit die ik speciaal voor de vakantie had aangeschaft… Beetje jammer!

20. Wist je dat vliegtuigvertragingen best lucratief kunnen zijn? Toen wij in 2012 van Londen Gatwick naar Orlando moesten, werd onze vlucht daar geannuleerd. Gevolg: veel onduidelijkheid, onbeschoft personeel (wij konden het niet helpen dat British Airways net voor de helft was ontslagen!), 24 uur vertraging, een sjiek hotel met belabberd eten… Maar wel een veel betere vlucht met Virginia Atlantic en na de reis € 600,- p.p. vergoeding. Oké, we hebben minder van Orlando gezien, maar het is snel verdiend en het kwam goed van pas bij onze reis naar Zuid-Afrika het jaar daarop. Verder – even afkloppen – hebben we altijd wel mazzel qua vertragingen.

21. Als je mij 10 jaar geleden had gevraagd, waar ik allemaal heen zou willen op reis, was ik niet verder gekomen dan Europa. Door mijn slechte eetgedrag bleef ik het liefst in de Westerse wereld. Ergens waar je patat met kip kan bestellen. Ik lust nog steeds niet veel, maar laat dit het reizen niet belemmeren. Dan maar twee kilo lichter terugkomen van vakantie.

22. Bruin worden & Laura gaat niet echt samen. “Ben je naar Texel geweest?”, vroeg mijn hoofdredacteur bij Libelle ooit toen ik twee weken naar Gran Canaria was geweest. Au! En dan heb ik altijd zo’n bruine vent naast me ook nog, ik geef dan bijna licht naast hem. Er is één jaar een uitzondering geweest. Hoe dat toen kwam, is mij een raadsel.

laura-bruin

23. Ik word zo niet gelukkig van all inclusive vakanties. Ik zie het gemak er wel van in, en snap dat voor gezinnen een all inclusive Turkije best geschikt is (lange leve waterparadijzen waar je kids zich de hele dag vermaken). Alleen… ik wil graag elke dag ergens anders eten. En ik wil kleinschalig verblijven.

24. Ik houd niet van wintersport. Ik haat kou. Ik ben niet sportief & ik houd ook niet van veel alcohol naar binnen gieten. Enige wat mij nu leuk lijkt aan wintersport is het maken van lange wandelingen met Boaz in de sneeuw. Met camera!

25. Als het op vakantie aan komt, heb ik thuis de broek aan (sorry Ferry!). Ik bekijk mogelijkheden, ik bedenk & Ferry gaat akkoord. Klinkt hij als een mak schaap? Nee hoor, ik weet gewoon heel graag wat zijn wensen zijn. We zijn daarin ook niet afwijkend; uit onderzoek blijkt dat vrouwen beslissen over de vakantie. Doorgaans dan, er zijn uitzonderingen.

Heb jij ook een blog over jouw random travel facts geplaatst? Plaats hieronder gerust een linkje. Kan niet genoeg lezen over reizen.

  9 comments

 1. Wanda   •  

  Leuk om te lezen! Kamperen als kind vond ik heerlijk maar nu… nee, 1 keer in het jaar gaan we nog een weekendje met de tent op pad maar dat is ook alleen als de garantie op mooi weer op gaat!

 2. Paul   •  

  Als ik dit zo lees dan heb ik nog een hoop te zien. Qua all-inclusive vind ik het heerlijk voor een leesvakantie (twee weken alleen maar lezen), maar ik heb dan wel ook al meer van Turkije gezien in een rondreis. Mensen die alleen all-inclusive gaan en verder niets van het land gaan bekijken, dat begrijp ik niet zo goed.

 3. Estrella   •  

  Wat een leuk artikel!

 4. Merin Veronique   •  

  Wat een leuke travelfacts. Haha, die foto ook met die bruine rug! Ik denk ook wel dat de meeste vrouwen thuis beslissen over waar de vakantie naartoe gaat. Misschien komt dat omdat wij inderdaad gewoon zo’n groot inlevingsvermogen hebben en weten waar onze mannen graag naartoe gaan ;).

 5. Dionne   •  

  Wat een leuke weetjes!

 6. Marcella   •  

  Leuke weetjes Lau, tof om te lezen! Je hebt veel mooie dingen gezien en onwijs veel landen gezien. Keep going! Ik vind het erg fijn om jouw ervaringen te lezen, voorzien van de prachtigste foto’s. Like!

 7. Laura   •     Author

  Foto’s blijven gaaf he? Reminder: ik ga nog een artikel over reisfoto’s schrijven 🙂

 8. Sandra   •  

  Leuk om jouw weetjes ook te lezen Laura! Ook veel herkenbaar en ook een grooot verschil, ik word megasnel bruin juist! Geen idee waar dan vandaan komt, ben een echte kaaskop haha!

  Maar je hebt al veel gezien zeg!

 9. Daphne   •  

  Ik zit net jouw 25 travel facts weer eens terug te lezen en pas nu valt me op dat het jou ook tof lijkt om een keer een stedentrip in je uppie te doen zodat je alle tijd en kansen hebt om te fotograferen. Dat wil ik ook nog steeds een keer doen :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *