Niets doen

“Hoe kun je nu niets doen?”, vroeg ik Ferry laatst toen hij een dag vrij was geweest. “Nou gewoon, op de bank liggen en muziek luisteren.” Niets doen: ik denk dat ik er niet voor gemaakt ben en daar heb ik mij inmiddels bij neer gelegd.

Met een fulltime baan, een parttime bedrijf en een dosis websites zul je mij niet snel zien vervelen als ik thuis ben. Mijn to do list is altijd mijlenlang. Want ik moet nog meer teksten schrijven voor Vakantie.nl, of dat ene boek recenseren voor Like & Love (it!). En wat dacht je van die laatste bruiloft bloggen. Oh shit, de BTW-aangifte van het tweede kwartaal moet ook nog gedaan worden. Het lijkt – of is – haast onmogelijk dat ik een weekend niets doe.

En ik word er soms ook wel moe van, dat ik mezelf opleg dat ik niets mag doen op een vrije dag. Dat is namelijk keer op keer de ultieme uitdaging met mezelf aangaan. Ik ben me dan de hele dag aan het beheersen om niet mijn laptop open te doen. Omdat ik van mezelf niets mag doen. Ontspannen tijdens een vrije dag is het op die manier niet echt.

Inmiddels heb ik het woord niets doen voor mezelf vertaald: als ik vrij ben moet ik niets van mezelf. Als ik wil, mag ik best wel wat voor Vakantie.nl doen. Of voor mijn bedrijf. En ook de boeken voor Like & Love (it!) hoef ik niet links te laten liggen. Maar ik doe wat ik wil en vooral in de volgorde die ik wil. Ook al laat ik het meest belangrijke liggen.

Een dag waarop de wekker niet staat, waarop de rondjes met Boaz mijn enige stappen buiten de deur zijn. Waarop ik de hele dag in mijn inmiddels behoorlijk versleten huispak van de Rituals loop. Waarop ik als ik wil 10 afleveringen kijk van Pretty Little Liars, of waarop ik meteen maar zes items schrijf voor Like & Love (it!). Of eindeloos Jelly Splash en Juice Cubes speel. Waarop niets vooraf bepaald is. Waarop ik stop met iets dat ik stom wil. Waarop ik ga slapen wanneer ik wil, ook al is dat om 15.00 uur.

Minstens één keer per twee weken probeer ik een dag vrij te houden voor mezelf. Een dag waarop ik niets moet. Waarop ik niets doe, of juist alles doe. Net wat ik wil. Op dat moment.

Wat is voor jou niets doen & hoe goed ben jij in niets doen?

  7 comments

 1. Sas   •  

  Oh ik vind het zo moeilijk altijd. In mijn hoofd moet ik van alles. Ben dit dan ook aan het afleren.

 2. Nienke   •  

  Deze dagen heb ik best regelmatig. Ik kijk er altijd enorm naar uit, maar als ik dan aan het einde van zo’n dag ben dan ben ik blij dat ik morgen weer aan de slag kan. Je presteert gewoon niks op zo’n dag en dat is best lastig als je graag zinvol bezig bent.

 3. Paul   •  

  Ik voel met altijd schuldig na een dag niets doen. Dus doe ik dat maar niet meer. Mijn momenten lezen of schrijven moet ik dus verdienen door eerst wat klusjes te doen.

 4. Marieke   •  

  Haha, ik kan ook nooit niets doen. Ik hanteer hetzelfde motto: niets hoeft, alles mag. Ik doe dan dus ook alleen maar wat ik echt leuk vind. Heerlijk.

 5. Wanda   •  

  Echt een hele dag niets doen lukt me niet, maar gewoon wat aanrommelen dat lukt prima maar dan heb ik dus aan het eind van de dag wel van alles gedaan zonder dat ik het gevoel heb gehad dat ik iets moest doen…

 6. Marcella   •  

  Voor mij is niks doen sowieso geen wekker zetten. Toch vind ik het heerlijk om op zo’n dag een flink eind te fietsen of een goed boek te lezen. Niet echt ‘niets’ dus, maar goed 😉

 7. Juudith   •  

  groot gelijk het is niet voor niets je vrije dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *