Plannen blijft een ding

Aangenaam: Laura, 33 jaar. Fulltime werknemer, parttime ondernemer, ‘eigenaar’ van deze blog en van een online magazine. In het ‘bezit’ van een man en een hond. Oh, en ook nog een sociaal leven en hobby’s. En er zitten 24 uur in een dag toch?

Een paar jaar geleden kreeg ik van een therapeute te horen dat ik meer doe op een dag dan gezond is voor een mens. Ze raakte de juiste snaar, want ik deed ook meer dan gezond was. Ik had lichamelijke klachten, het gevoel dat ik alles deed maar toch tekort schoot en was de hele dag aan het piekeren hoe het beter en anders kon. Maar een weigerend lichaam en een psychische gesteldheid die te wensen overlaat, zijn samen een verdomd goede stok achter de deur.

Waar ik in 2012 zo’n 20-25 uur per week voor mijn eigen bedrijf werkte (naast een baan die echt meer dan de officiële 36 uur kost), is dat anno 2014 nog maar 6-8 uur. Nu in het hoogseizoen iets meer, straks in het laagseizoen minder. Hoe ik ooit die 20-25 uur deed, is mij een raadsel. In 2012 overwoog ik Like & Love (it!) te stoppen, uit gezondheidsoverwegingen. Maar ik vond het te leuk en nog steeds haal ik er dagelijks plezier uit. Niet gedaan dus!

En dus houd ik nog steeds veel ballen hoog. Maar zo voelt het (in 99% van de gevallen) niet. Ik ben gewoon beter geworden in plannen én in prioriteiten stellen. Hoe? Met een paar handige apps en plugins. Plannen is daarmee een stuk makkelijker geworden, en ook de chaos in mijn hoofd is aanzienlijk verminderd. Wil jij dat ook? Ik help je op weg.

Prioriteiten stellen met Any.DO

Mijn maatje door dik en dun: de app Any.DO. In deze app zat ik al mijn to do’s, die ik kan indelen per map (werk, fotografie, privé etc) of per datum: vandaag, morgen, komend & ooit. In komend zet ik alle to do’s die binnen pak hem beet drie weken moeten. In ooit zet ik de nice to do’s, zoals dat album van Zuid-Afrika dat nog steeds niet af is. In komend zet ik die cd die nog aan de klant moet worden opgeleverd en de administratie die ik echt ein-de-lijk bij moet werken.

Zodra ik zicht heb op een vrije avond (als in: zelf geen plannen en Ferry op de kazerne) ga ik schuiven met mijn taken. Welke moeten eerst opgepakt worden en welke heb ik zin in? Vanmorgen schoof ik dus de taken ‘Bruiloft van E & M’ en ‘CD kattenfotografie’ van komend naar vandaag. Is er dan nog tijd over dan ga ik werken aan dat ene artikel voor Like & Love (it!). Door bewust, en kort van tevoren, te kiezen, heb ik de afgelopen twee jaar beter prioriteiten leren stellen.

Plannen met Edit Flow

Een must have plugin voor bloggers die met Worpdress werken: Edit Flow. Met deze handige kalender kan ik eenvoudig vooruit werken voor Like & Love (it!). Na ja, vooruit werken kon altijd al, maar met 20 concepten in de maak, was het overzicht in de berichtenlijst ver te zoeken. In de kalender sleep ik eenvoudig de artikelen naar de juiste publicatiedatum en heb ik een handig maandoverzicht. Ik zie waar er gaten zijn, of sommige rubrieken onder- of oververtegenwoordigd zijn. En: ik kan eenvoudig schuiven als het ‘s ochtends blijkt te regenen en ik eigenlijk een zomer item gepland had.

Gaat het dan allemaal goed met plannen?

Nee, echt niet altijd. Ik heb mezelf namelijk aangeleerd dingen niet te doen als ik er geen zin in heb (werk en verplichtingen naar klanten daargelaten). Dan schuif ik de to do’s weer naar komend en ga ik een avondje series kijken. Wat niet op mijn to do lijst stond, maar wat af en toe echt wel beter is voor mijn gezondheid.

Hoe plan jij je drukke leven in? Loop jij ook wel eens tegen de muur van ‘te weinig tijd’ op?

  2 comments

  1. Laura   •  

    Het valt me nog steeds wel op dat jij een bezig bijtje bent 🙂 Niks mis mee natuurlijk, zolang je op zijn tijd je rust maar pakt. Anyway, Any.Do vond ik geweldig, maar wordt nu niet meer ondersteund op Android 4.1, laat staan op Android 3.3 (wat ik nu tijdelijk heb) 🙁 shitty! Ik ben ook een slechte planner, beetje chaotisch.

  2. Indachtig, Lysanne   •  

    Pff, plannen… Iets waar ik elke dag weer tegenaan loop. Hoe graag ik het ook wil en hoe hard ik mijn best doe, mijn planning loopt altijd in de soep en mijn dag is altijd te kort! Any.Do ziet er goed uit, zeker het proberen waard. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *